Verduurzamen en jouw hypotheek

Je hebt besloten om je huis te verduurzamen. Dan woon je fijner en je energierekening wordt lager. Maar hoe financier je dat? Je krijgt subsidie voor een aantal maatregelen. Verder kun je isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen meefinancieren in je hypotheek.

Hogere hypotheek
Als je een woning koopt en die wil verduurzamen, mag je meer lenen. Normaal kun je een hypotheek krijgen tot 100% van de waarde van de woning. Als je je huis wil verduurzamen, kun je tot 106% lenen. Hoeveel je maximaal kan lenen hangt wel af van je inkomen. Dat moet minimaal € 33.000 per jaar zijn. Bovenop die maximale hypotheek mag je in ieder geval € 9.000 lenen voor energiebesparende maatregelen. Koop je een nul-op-de-meter woning, dan kun je € 15.000, en met een energieprestatiegarantie zelfs € 25.000 extra lenen.

Energiebespaarbudget
Weet je nog niet hoe je wil verduurzamen? Kies dan voor het Energiebespaarbudget. De Groene Hart Hypotheek biedt deze mogelijkheid als je de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie sluit. Met het Energiebespaarbudget kun je maximaal 6% van de marktwaarde meefinancieren voor verduurzaming. Je zoekt dan later uit wat je wil gaan doen.

Spelregels financiering verduurzaming
Je krijgt het extra geld voor verduurzaming niet zelf. Wij storten dat in een ‘bouwdepot’. Als je kosten hebt gemaakt, dan stuur je de rekening naar Groene Hart Hypotheken. Wij betalen de kosten dan vanuit je depot. Hou je na de verduurzaming geld in het depot over? Dan los je daarmee je hypotheek extra af.

Heb je al een koophuis?
Je huis is meestal meer waard geworden. Het verschil tussen de waarde van je huis en je resterende hypotheek (na aflossing), is de overwaarde. Je kan met die overwaarde óf een tweede hypotheek nemen, óf je hele hypotheek oversluiten en verhogen tot 106% voor verduurzaming. Omdat je de verhoging gebruikt voor verduurzaming, mag je de rente over het hogere hypotheekbedrag aftrekken van de belasting.

Verduurzamingsadvies

  • bij Groene Hart Hypotheken: €0,-
  • normaal: €189,-

Verduurzamingsadvies met certificering

  • bij Groene Hart Hypotheken voor: € 149,- *
  • normaal: € 484,-

*Voorwaarde: een of meer installaties van verduurzamingsoplossingen worden uitgevoerd door De Energiebespaarders.Laat je De Energiebespaarders het werk niet doen? Regel dan zelf een erkende partij voor het certificeren van het energielabel.

De Groene Hart Hypotheek: zó geregeld

Normaal heb je een lange weg te gaan. Je moet uitzoeken wat je wil laten doen, door wie en hoeveel het kost. Daarna moet je uitzoeken hoe je de verduurzaming gaat betalen. Wij willen dat jij zonder gedoe kan verduurzamen. Met de Groene Hart Hypotheek is duurzaam wonen voor jou zó gefixt. Je hypotheekadviseur werkt samen met De Energiebespaarders en is jouw aanspreekpunt. Dit zijn de stappen, die je samen met je hypotheekadviseur neemt:

1. Oriënteren

Eerst doe je de gratis Bespaarcheck van De Energiebespaarders. Je bespreekt de resultaten met je hypotheekadviseur.

2. Financieel advies

Weet je wat je wil gaan doen? Dan is de vraag hoe je de verduurzaming betaalt. Misschien wil je een deel van je spaargeld gebruiken, of kun je subsidie aanvragen. De adviseur maakt je financiële plaatje helder, adviseert je over de beste hypotheekvorm voor jou en berekent je maandlasten. Daarvoor lever je de gevraagde documenten aan. En heeft je huis nog geen energielabel, dan regelen De Energiebespaarders dat voor je.

3. Hypotheek

De adviseur vraagt de hypotheekofferte voor je op. Ben je akkoord? Dan volgt het ondertekenen van de papieren, ook bij de notaris. Groene Hart Hypotheken stort daarna het geld voor de verduurzaming in jouw bouwdepot.

4. Woning inspecteren en mogelijkheden doorspreken

Je hypotheekadviseur meldt je aan bij De Energiebespaarders. Zij komen gratis en vrijblijvend bij je thuis, spreken je wensen door en inspecteren de woning. Op basis hiervan krijg je een op maat gemaakt advies met de verschillende verduurzamingsopties. In het advies staan ook de berekende besparingen, terugverdientijd en vermindering van CO2-uitstoot. Hiermee heb je alles om de juiste beslissingen te nemen!

5. Verduurzamen!

Ga je akkoord? Dan geef je de opdracht door aan De Energiebespaarders, die het werk gaan laten uitvoeren. Zij regelen de installateurs en coördineren het werk. De factuur betaal je vanuit je bouwdepot. Gemakkelijk geregeld dus!

6. Renteverlaging!

Na verduurzaming vraag je De Energiebespaarders om een nieuw energielabel. Is je huis met twee stappen verbeterd? Dan meld je dat bij je hypotheekadviseur. Die zorgt ervoor dat je vanaf dat moment rentekorting krijgt.